Cum sa-ti pregatesti gradina pentru venirea iernii

Incet incet se apropie iarna si trebuie sa pregatim gradina pentru sezonul urmator. Trebuie sa treaca ceva timp pentru a se regenera si reincarca cu nutrientii de care au asa mare nevoie plantele.

Curatati gradina

Adunati toate resturile de plante (care v-au dat o recolta asa de bogata de-a lungul anului) din gradina. Strangeti si puneti la compost plantele, frunzele, fructele cazute si orice resturi care se mai gasesc in gradina. Ele vor reprezenta hrana generatiei viitoare de plante, dupa descompunere.
In gradina trebuie sa ramana doar pamantul aranjat pentru culturile de primavara viitoare. Odata curatata gradina, trebuie aerisit pamantul pentru a putea respira iar ramele sa-si faca treaba mai usor si sa-l imbogateasca.

Compostul (resturile menajere si de gradinarit)

Ingrasamintele sunt esentiale pentru orice gradina. De preferat este sa folosim compostul, productie proprie, si eventual sa completam cu turba. Pentru a obtine un compost ideal, trebuie sa aveti 2 gramezi. Una in care tot adunati si una care sa stea la maturare (trebuie sa treaca cel putin 6 luni de la ultimare adaugare pana la folosirea propriu-zisa).
Asa ca toamna, folositi compostul pe care l-ati pregatit in primavara, adaugand-ul peste gradina, formand un strat de aprox. 5cm. Cealalta gramada de compost o intoarceti (pentru a amesteca continutul si a incuraja descompunerea) cu o furca (pentru a nu deranja foarte mult ramele si insectele care ajuta la descompunere) si continuati sa adaugati pana in primavara.

Uneltele. Sapa, grebla, lopata, galeata, …

Vine perioada umeda si nu trebuie sa uitam de unelte. Este tentant de asteptat pana in primavara pentru a le curata, dar pana atunci se deterioreaza si in plus atunci o sa avem mult de lucru cu noul sezon.
Goliti si spalati galetile si restul de vase folosite in gradina. Curatati de noroi sapa, grebla, lopata, …, ascutiti-le cu o pila (sau polizor daca aveti ceva mecanizat – nu uitati de ochi si folotiti ochelari de protectie!) si puneti-le la adapost peste iarna intr-un loc ferit de umezeala. Astfe cand vine primavara veti gasi totul pregatit si veti avea mai mult spor pentru a porni in noul sezon.