cais

Carmela

Carmela

Sinonime : 77-4-73-BV Origine : Soi obtinut din incrucisarea soiurilor Farmigdale x NJA20 la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa in anul 2002. Soi omologat. Fructul : marime : mare (95-100grame) - forma sferic-alungita; cavitatea pedunculara este mediu de adanca si de larga, brazda ventrala fiind mediu adanca; punctul stilar este mic, de culoare gri inchis - epiderma lucioasa de culoare galben-portocaliu intens, culoarea acoperitoare este rosu-carmin pe circa 45% din suprafata fructului; grosimea pielitei este mijlocie, fiind catifelata - peduncul scurt si subtire de culoare verde inchis, bine prins de ramura - pulpa de culoare portocalie, consistenta este ferma, gust dulce usor acidulat, cu aroma placuta specifica caiselor - sambure - este mijlociu ca marime (4.5%) neaderent la pulpa, forma ovoida cu varf ascutit, de culoare cafeniu deschis cu miezul dulce, cu aroma pronuntata de migdale. - epoca de coacere - a doua decada a lunii iunie. Pomul : este mediu viguros, cu fructificare pe buchete de mai, tipic de cais si cires, inserate pe ramuri de 2 ani. Soiul este rezistent la Monilia Laxxa, Cytospora Cinta si tolerant la Plum-Pox; este rezistent la ger si la iernare. Inflorirea este timpurie; florile sunt mari, cu petalle rotunde sau scurt ovate, de culoare alba cu tenta de roz; pistilul este egal cu staminele. Productie si utilizare : Caractere agronomice : pomul intra pe rod in anul 3 de la plantare, avand o productie de 38-40 kg/pom la o densitate de 625 de pomi pe ha. Utilizare : pentru consum in stare proaspata si pentru procesare sub forma de sucuri, nectaruri, piureuri. Pret - 15 lei

Carmela
Mamaia

Mamaia

Sinonime : H.91/8 Origine : Soi obtinut prin incrucisare intre selectiile Marculesti 1 (Ananas x Ananas) x Marculesti 5 ( Tarzii de Bucuresti x Ananas), efectuata la statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Marculesti-Calarasi, omologata in anul 1975. Fructul : marimea mijlocie-mare (55-65 de grame) - forma : ovoida spre tronconica - epiderma : lucioasa, de culoare rosu rubiniu pe fond portocaliu, cu aspect atragator. - peduncul de lungime si grosime mijlocie - pulpa galbena-portocalie, uniform colorata, consistenta, potrivit de suculenta, cu gust dulce, usor acidulat, placut si aroma specifica. - sambure mic (3,6% din greutatea fructului), se detaseaza usor de pulpa - epoca de coacere : fructele ajung la maturitatea de recoltare si consum la sfarsitul lunii iulie Pomul : Este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, rasfirata, ramuri de schelet solide, cu crestere usor in zig-zag, relativ bine garnisite cu formatiuni de rod scurte, mijlocii si lungi, predominand cele scurte. Rezistenta relativa la monilioza si la ciuruirea frunzelor, dar este sensibil la viroze ( Plum-pox) Productie si utilizare : caractere agronomice : intra pe rod in anul 4-5 de la plantare si produce constant recolte de 8-15 tone/ha, depasind soiul Cea mai buna de Ungaria, rezista bine la ger si la variatiile de temperatura. Utilizare : pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (gem, compot, nectar). Pret - 15 lei

Mamaia
rares

rares

Sinonime: 77-3-60- BIV Origine: soi obtinut din incrucisarea hibrizilor B12/6 x NJA13 la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, omologat in anul 2002. Soi brevetat Fructul: marime medie-mare, 60-65 grame, cu brazda ventrala superficiala, sudura fiind pronuntata. - forma sferica-alungita - epiderma este galben portocalie deschis pe t5oata suprafata, uniform colorata - peduncul scurt si subtire, de culoare verde inchis, bine prins pe ramura - pulpa suculenta, cu o consistenta buna, cu gustul foarte bun, echilibrat, foarte placut aromat - sambure este mijlociu ca marime (4g) neaderent la pulpa, forma ovoida, bombat in partea mediana cu varf ascutit, de culoare cafeniu deschis, cu miezul dulce, cu aroma pronuntata de migdale - epoca de coacere prima decade a lunii iunie Pomul: pomul este de vigoare mica, cu ramurile de schelet puternice, de culoare bruna rosiatica cu lenticile mijlocii; rodeste pe buchete de mai si pe ramuri scurte de 1 an; lastarii anuali sunt mediu vigurosi si cu internodii scurte; coroana este potrivit de larga. Prezinta rezistenta buna la bolile specifice caisului: monilinia laxa, stigmina carpophilla, cytospora cincta si plum-pox; este rezistent la ger. Inflorirea este timpurie; florile sunt mari cu petale rotunde sau scurt ovate de culoare alba Productie si utilizare: caractere agronomice: pomul intra in rod in anul 3 de la plantare, manifestand precocitate de rodire, productia medie pe pom este de 30-35 kg la o densitate de 625 pomi/ha. Este soiul cu cea mai precoce maturare dintre soiurile de cais exstente in cultura. Utilizare: destinatia fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare

rares
Selena

Selena

Sinonime : Marculesti 12/8 Origine : Soi obtinut intre soiul Marculesti 21/50 ( Luizete x Umberto ) x Marculesti 37/1 ( Ananas x Ananas ) , efectuata la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Marculesti-Calarasi, omologat in anul 1979. Fructul : marime mijlocie-mare (media 60grame) - forma ovoida spre globuloasa, turtit lateral si la baza. - epiderma de culoare galbena-portocalie cu puncte si pete rosii pe partea insorita - peduncul de lungime si grosime mijlocie - pulpa de culoare portocalie deschis, cu structura buna, suculenta, gust placut, usor acidulat, racoritor, cu aroma fina de busuioc - sambure neaderent, reprezinta 4.9% din greutatea totala a fructului, cu miez dulce - epoca de coacere - fructele ajung la maturitatea de recoltare si consum cu 20-22 de zile dupa soiul Cea mai buna de Ungaria, fiind una din cele mai tardive soiuri Pomul : este de vigoare mica, cu coroana semisferica, spre conic rasturnata, relativ deasa, cu ramuri de schelet solide, bine garnisite, cu formatiuni de rod scurte (buchete). Rezistenta buna la boli. Productie si utilizare : Caractere agronomice - rodeste constant inca din anul 3-4 de la plantare, se preteaza la densitate mare; are rezistenta buna la ger si la ingheturile tarzii de primavara Utilizare : pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare, (gem, compot, nectar) Pret - 15 lei

Selena