cireş

Amar Maxut

Amar Maxut

Sinonime : - Origine : Este o selectie de cires amar depistata in zona Maxut, comuna Deleni din judetul Iasi. A fost omologata ca soi nou in anul 1994 la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi. Fructul : marime mare pentru soiurile amare (4,5grame) - forma cordiforma, tipica - epiderma neagra cu puncte putin vizibile, lucioasa, rezistenta la crapare - peduncul de lungime medie cu punct stilar adancit, subtire, mediu rezistent la detasarea de fruct, nu picura suc - pulpa intens colorata, suculenta, sucul rosu inchis, cu fermitate medie, cu 21% substanta uscata, 14,2% zahar, 0.7% aciditate, 48,7mg la 100g vitamina C si un intens gust amar, fin aromat - sambure marime mica, de forma larg-eliptica, semiaderent - epoca de coacere in decada a 3-a a lunii iunie, la 7-10 zile dupa soiul Amara Pomul : este de vigoare mijlocie, cu port etalat si o densitate mijlocie a ramurilor, cu frunzis bogat. Rezistent la ger, seceta, monilioza si tolerant la antracnoza. Epoca de inflorire timpurie, fiind un bun polenizator pentru soiurile cu inflorire timpurie. Productie si utilizare : Caractere agronomice : intra pe rod timpuriu, rodeste abundent si constant; se recolteaza usor in perioadele secetoase si la maturitatea deplina, fructul se desprinde usor de peduncul fara supurare. Utilizare : Este un excelent soi pentru industrializare folosit pentru dulceturi, lichioruri si sucuri naturale etc. Pret - 15 lei

Amar Maxut
Amara

Amara

Sinonime : Amar de Geoagiu Origine : Este o selectie din Geoagiu-Bai, omologat la Institul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni in anul 1983 Fructul : Marime mare pentru cirese amare (4.0-4.5 grame) - forma sferic-alungita - peduncul de lungime medie - pulpa semipietroasa, suculenta, intens colorata cu circa 18% substanta in suc, gust amar - sambure de marime mijlocie, 5% din greutatea fructului, semiaderent - epoca de coacere a doua decada a lunii iunie Pomul : este semiviguros, drept, cu coroana globuloasa, rara, cu ramuri fructifere predominante de tipul buchetelor de mai, sensibil la monilinia fructigena; inflorire semitarzie, suprapunandu-se cu cea a soiurilor Silva, Bigarreau Burlat, Hedelfinger . Productie si utilizare : Caratere agronomice : intra pe rod timpuriu (anul 4 si 5) de la plantare, rodeste moderat si constant; este un soi rustic, putand fi cultivat in toate zonele tarii; distantele de plantare se situeaza la limita minima recomandata culturii ciresului. Utilizare : Este un excelent soi pentru industria alimentara, in special pentru dulceturi si fructe confiate. Pret : 15 lei

Amara
Cetatuia

Cetatuia

Sinonime : 840831 Originea : A fost obtinut din hibridarea soiului Van si Boambe de Cotnari, la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi, omologat in anul 1999. Fructul : - marime - mijlocie (5.9 grame ) - forma : reniform aplatizata pe margini, cu puncte pe epiderma usor vizibile si pondere redusa, cu punctul stilar adancit - epiderma rosu inchisa spre neagra la maturitatea deplina, cu sensibilitate mare la crapare in anii ploiosi - peduncul scurt si gros, mediu rezistent la detasare, fara supurare - pulpa semipietroasa, aproape crocanta, suculenta, potrivit de dulce si usor acidulata, cu 16% substanta uscata, de culoare rosietica, cu suc slab colorat in rosu - sambure : marime medie, 6.5% din greutatea totala a fructului, de forma rotund-alungita, semiaderent la pulpa - epoca de coacere timpurie ( ultima decada a lunii mai), imediat dupa soiul Timpurii de Mai Pomul : este de vigoare mijlocie, de tip spur cu port etalat, si o densitate mijlocie a ramurilor; dezvolta o coroana larg piramidala si rodeste predominant pe ramuri mijlocii si buchete de mai. Rezistenta medie la antracnoza si monilioza; manifesta o rezistenta buna la factorii de stres climatic ( ger si seceta). Timpurie si are ca polenizatori soiurile Rivan, Amar Maxut si Catalina Productie si utilizare : Caractere agronomice : intra pe rod timpuriu, rodeste abundent si constant; fructele se maturizeaza uniformsi se recolteaza in fenofaza de parga avansata. Utilizare : in principal pentru consum in stare proaspata, fiind printre primele fructe care apar pe piata. Pret - 15 lei

Cetatuia
Jubileu 30

Jubileu 30

Sinonime : BN14/2 Origine : Este un soi provenit din hibridarea soiurilor Hedelfinger X Ramon Oliva si a fost omologat in anul 1978 la Statiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita. Fructul : - marime : mijlocie spre mare (7.4 grame) - forma sferica, usor turtita - epiderma rosu inchisa, lucioasa, rezistenta la crapare - peduncul de lungime si grosime medie - pulpa semicrocanta, aderenta la sambure, rosie, suculenta cu gust dulce-acrisor, racoritor; contine in medie 9,2% zahar, 0.68% aciditate - sambure : marime medie, (7,4% din greutatea fructului) - epoca de coacere : decada a doua a lunii iunie, la 10-12 zile dupa cea a soiului Fruheste der Mark Pomul : este semiviguros, cu coroana globuloasa, compacta; lastarul de 1 an este de lungime si grosime medie, rosietic; rodeste pe ramuri de rod lungi si buchete de mai; florile sunt mijlocii, cu petale albe, grupate cate 3-5 in buchet. Prezinta toleranta la monilinia laxxa si la antracnoza. Inflorire timpurie, cei mai indicati polenizatori sunt soiurile : Bigarreau Napoleon, Boambe de Cotnari, Van. Productie si utilizare : Caractere agronomice : se comporta bine altoit pe cires franc si pe visin. Utilizare : fructe de calitate, destinate consumului in stare proaspata. Pret - 15 lei

Jubileu 30
Silva

Silva

Sinonime : Amar de Voinesti Origine : Este o selectie locala din judetul Dambovita, omologat la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni, in anul 1983. Fructul : Marime mare pentru cirese amare (3.0 grame) - forma aproape sferica - epiderma culoare neagra - peduncul de lungime medie - pulpa semipietroasa, suculenta, intens colorata cu circa 18% substanta uscata in suc, gust amar pronuntat. - sambure de marime mijlocie - epoca de coacere a doua decada a lunii iunie Pomul : este viguros, drept, avand coroana invers piramidala, sensibil la monilinia fructigena - inflorire semitarzie, suprapunandu-se cu cea a soiurilor Amara, Amar de Galata, Bigarreau Burlat Productie si utilizare : Caractere agronomice : intra pe rod in anul 5 de la plantare, rodeste moderat si constant; este un soi rustic, putand fi cultivat in toate zonele tarii, vigoarea mare a soiului reclama distante de plantare la limita maxima recomandata culturii ciresului. Utilizare : este un excelent soi pentru industria alimentara, in special pentru dulceturi si fructe confiate Pret - 15 lei

Silva
Timpurii de Bistrita

Timpurii de Bistrita

Sinonime : BN XXX / 1-4 Origine: Incrucisare intre soiurile Bigarreau Donissen X Ramon Oliva, efectuata la Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita, omologata in anul 1978. Fructul : marime - mijlocie ( 5 grame ) - forma ovoid - alungita - epiderma colorata in rosu inchis pana la aproape negru la maturitate deplina. - peduncul de lungime si grosime medie de culoare verde galbuie - pulpa semicrocanta, rosie, strabatuta de venisoare sangerii, suculenta, dulce; contine in medie 9.5% zahar, 0.66% aciditate - sambure : relativ mare reprezentand 8.4% din greutatea fructului. - epoca de coacere : a doua decada a lunii iunie, la 10 zile dupa cea a soiului Fruheste der Mark Pomul : este viguros, cu coroana globuloasa pana la larg piramidala; lastarul de 1 an este de lungime si grosime medie, de culoare verde rosiatica; florile sunt mijlocii cu petale albe, grupate cate 3,5 in buchet; rodeste pe ramuri de rod lungi si buchete de mai. - prezinta sensibilitate la monilia laxxa si toleranta la antracnoza (Blumeriella jaapii ) - inflorire timpurie, cei mai indicati polenizatori sunt soiurile : Rosii de Bistrita, Negre de Bistrita si Bigarreau Moreau Productie si utilizare : Caractere agronomice : se comporta bine altoit pe cires franc si pe visin Utilizare : fructe de calitate, destinate consumului in stare proaspata Pret : 15 lei

Timpurii de Bistrita
Uriasa de Bistrita

Uriasa de Bistrita

Sinonime : BN VII / 3-2 Origine : Incrucisare intre soiurile Hedelfinger X Germersdorf, efectuata la Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita, omologata in anul 1967. Fructul : - marime : mare (8,3grame) - forma sferica pana la ovo-sferica, cu o depresiune larga pe partea ventrala - epiderma colorata in rosu, lucioasa cu striatii sau pete mai deschise - peduncul : lung sau foarte lung de culoare verde deschis - pulpa crocanta, suculenta, rosu inchisa in jurul samburelui, dulce, usor amaruie, armonios acidulata; contine in medie 10.4-11.6 % zahar, 0.44-0,70%aciditate si 2.64mg/100g produs proaspat vitamina C - sambure : mijlociu, neaderent la pulpa - epoca de coacere : prima decada a lunii iulie, la 5-6 zile dupa cea a soiurilor Hedelfinger si Germersdorf Pomul : este de vigoare mare, creste inalt, cu trunchi drept, cu coroana piramidala, neregulata; lastarul de 1 an este relativ gros, de culoare verde masliniu inchisa, glabru; florile sunt mari, cu petale mari albe, gofrate cu marginile rotunjite, grupate cate 2-3 in buchete. - prezinta rezistenta buna la monilia laxa si la antracnoza ( Blumeriella Jaapii ) - inflorire tarzie, cel mai indicat polenizator este soiul Bigarreau, Donissen Productie si utilizare : Caractere agronomice : se comporta bine altoit pe cires franc si pe visin, are productivitate scazuta Utilizare : fructe de calitate superioara , destinate consumului in stare proaspata si industrializarii sub forma de compot Pret : 15 Lei

Uriasa de Bistrita