nuc

Geoagiu 86

Geoagiu 86

Sinonime: nu are Origine: marime foarte mare, cu o greutate medie de 16,0-18,0 g (63-55 fructe/ kg); indicele de marime=39,0; (H=43,5 mm, D=38,3 mm, d=35,5 mm) - forma ovoidala - endocarpul (coaja) este de culoare maro-galbuie, potrivit de groasa, sudura valvelor este buna, are suprafata usor valvurata; fructul se sparge usor cu mana, orificiul peduncular este mijlociu de mare dar bine inchis cu fibre. - miezul reprezinta 48-49% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galbuie inchis, se scoate usor din coaja intreg sau jumatati si contine 68,5% substante grase si 16,8% substante proteice, gustul este placut aromat. - epoca de coacere a doua decada a lunii septembrie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, ramuri de schelet lungi si groase si formatii de rod mixte, de culoare bej-inchis. cu crestere dreapta; infloreste la inceputul lunii mai, caracterul infloritului fiinf protogin. Polenizatori: Geoagiu 252, Jupanesti , Sarmis, Geoagiu 65, Orastie, Roxana, Muscelean, Secular RM, Mihaela. Are o comportare foarte buna la atacul bolilor specifice nucului: bacterioza si antracnoza. Productie si utilizare: caractere agronomice: este rezistent la ger, intra pe rod in anul 6-7 de la plantare. Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru produse de cofetarie

Geoagiu 86
sibisel 252

sibisel 252

Sinonime: geoagiu 252 Origine: a fost selectionat la SCDP Geoagiu, judetul Hunedoara din populatiile de nuc de la Sibisel si introdus in cultura in anul 2003 Fructul: marime mijlocie, cu o greutate medie 12,0-13,0g (77-83 fructe/kg); indicile de marime=33,5; (H=39,3 mm; D=31,0 mm; d=30,2mm) - forma ovoidala - endocarpul (coaja) de culoare maronie deschisa, potrivit de groasa, sudura valvelor este foarte buna, are suprafa neteda, usor valurata; fructul se sparge relativ usor; orificiul peduncular este mic si foarte bine inchis cu fibre - miezul reprezinta 49-50% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galbuie inchis, este foarte atractiv, se scoate din coaja usor si intreg si contine 66,5% substante grase si 17,8% substante proteice, gustul este placut aromat. - epoca de coacere prima decada a lunii septembrie Pomul: pomul este de vigoare mica-mijlocie, cu coroana globuloasa indesita, ramuri de schelet lungi si groase si formatiuni de rod mixte, de culoare bej , cu crestere dreapta; infloreste la sfarsitul lunii mai, caracterul infloritului fiind protogin. Polenizatori: Geoagiu 86, Jupanesti, Sarmis, Geoagiu 65, Orastie, Roxana, Muscelean, Secular RM, Mihaela. Are o comportare buna la atacul bolilor specifice nucului; bacterioza si antracnoza Productie si utilizare: caractere agronomice: este rezistent la ger, intra pe rod in anul 6 de la plantare si rodeste foarte bine in fiecare an Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru produse de cofetarie

sibisel 252
Susita

Susita

Sinonime: Fratesti 548 Origine: a fost obtinut prin selectie in populatiile de nuci din Gorj, omologat ca soi nou la Staiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Targu Jiu in anul 1979 Fructul: fructul este mare, avand o greutate medie de 12,0g (83 fructe/kg); indice de marime=39,0 (H=42,4 mm, D=32,6 mm, d=36,1 mm) - forma ovoida - endocarpul (coaja) este de culoare crem-galbuie, de grosime submijlocie, potrivit de tare, suprafata neteda si fin ornamentata - miezul de culoare alb-galbuie, cu tegument de culoare galben-aurie, umple relativ bine cavitatea valvelor, se extrage usor in jumatati si reprezinta 44,0% din greutatea fructului, contine 69% substante grase , si 21,1% substante proteice este foarte atractiv, crocant si are gust foarte bun, dulce - epoca de coacere decada a treia a lunii septembrie Pomul: este de vigoare mijlocie, coroana cilindroconica, cu port semi-erect , densitatea ramurilor este mijlocie si frunzisul cu foliole mari; ramurile de rod sunt dispuse terminal, sunt de culoare cafenie deschisa pana la cafenie, cu crestere relativ dreapta; pomul este rustic, fiind destul de rezistent la ger si ingheturile tarzii de primavara. Inflorirea este semitardiva, are caracter protandru. Polenizatori: Victoria, Bratia, Pestisani, Jupanesti, Sarmis, Roxana, Secular RM, Mihaela. Manifesta toleranta la bacterioza si viermele nucilor. Productie si utilizare: caractere agronomice: este un soi productiv, intra pe rod in anul 6-7 de la plantare, este tolerant la bacterioza si viermele fructelor si reactioneaza pozitiv la o agro-tehnica superioara; la maturitate deplina se recolteaza usor prin scuturare. Utilizare: fructele sunt foarte atragatoare, putand fi valorificate in coaja si mai ales sub forma de miez, pentru consum in stare proaspata si pentru procesare

Susita