piersic

Alex

Alex

Sinonime: B 940206 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, fiind o selectie clonala din soiul Peentoo, omologat in anul 2006 Fructul: marime mijlocie (125-150 g) - forma plata (turtita) - epiderma alba-crem, acoperita cu rosu spre punctul stilar pe 25% din suprafata fructului; putin sensibil la crapare - pulpa alb-crem, textura fina, gust foarte bun, usor acidulat, aromat - sambure mic, putin aderent - epoca de coacere decada intai a lunii august Pomul: pomul este de vigoare mijlocie. Rezistenta genetica la atacul principalelor boli (basicarea frunzelor, fainare), rezistenta la ger. Flori de tip rozaceu, epoca de inflorire medie. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi foarte productiv (35-45 kg/pom in anul 8 de la plantare) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si recomandat pentru fructe in sirop

Alex
Alexia

Alexia

Sinonime:- Origine:obtinut la Staiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, omologat in 2002, brevetat in anul 2004 Fructul: marme mare 150-170 g) - forma rotunda, putin aplatizata la poli - epiderma alba, acoperita cu rosu intens pe 60-70% din suprafata fructului, de grosime medie, slab pubescenta, usor catifelata, semiaderenta la pulpa - pulpa alba-crem, semiaderenta la sambure, cu fermitate foarte buna, suculenta, fara infiltratii rosii la sambure - sambure de marime mijlocie, forma alungita, invers ovoid, bombat, cu varful ascutit, brun, cu suprafata brazdata - epoca de coacere decada a treia a lunii iunie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, cu longevitate de peste 15 ani in plantatii. Rezistenta la fainare, Taphrina deformans, Cytospora cincta, rezistenta la seceta si ger. Floare de tip rozaceu, cu petale rotunde, colorate in roz, pal; durata infloritului este de 9-12 zile Productie si utilizare: caractere agronomice: soi productiv, (25-30 t/ha) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pntru industrializare

Alexia
Amalia

Amalia

Sinonime: HB 7-45 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, din incrucisarea soiurilor Roubidoux x Flacara, omolgat in anul 2002, brevetat in anul 2004 Fructul: marime mare (170-180 g) - forma rotunda-usor ovala, simetrica - epiderma alba-crem, acoperita cu rosu intens pe 60-70% din suprafata fructului - pulpa alba-crem, neaderenta la sambure, cu fermitate buna - sambure de marime mijlocie, potrivit de bombat, invers ovoid, colorat in brun deschis - epoca de coacere decada a doua a lunii iulie Pomul: pomul de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, deasa, cu ramuri de schelet de lungime si grosime mijlocie. Rezistenta genetica la atacul principalelor boli (Taphrina deformans, sphaerotheca pannosa var. persicae), seceta si ger. Soi autofertil, cu flori rozacee, cu petale mari, rotunde, colorate in roz pal; infloritului este de 8-11 zile Productie si utilizare: caractere agronomice: soi foarte productiv (33t/ha) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru procesare sub forma de compot, gem, nectar si chiar deshidratate

Amalia
Antonia

Antonia

Sinonime: Hb 8-65 Origine: obtinut la Staiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, din hibridarea soiurilor Elberta X I. H. Halle, omologat in anul 2002 si brevetat in anul 2004 Fructul: marime mare (160-180 g) - forma rotunda simetrica - epiderma alba-crem, acoperita cu rosu intens, pe 50-60% din suprafata fructului - pulpa alba-crem, fara infiltratii rosii la sambure, cu o consistenta buna, fina, densa, potrivit de suculenta, fondanta, semiaderenta la sambure - sambure de marime mijlocie, de forma alungita, bombat cu varful ascutit, brun, cu suprafata brazdata - epoca de coacere decada a doua si a treia a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, cu o longevitate de peste 15 ani in plantatii. Rezistenta sporita la atacul principalelor boli; rezistenta buna la ger, chiar in anii cu accidente climatice. Floare de tip rozaceu; durata infloritului este de 7-11 zile. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi foarte productiv (30 t/ha) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru procesare sub forma de compot, gem, nectar si chiar deshidratare

Antonia
Catherine sel.1

Catherine sel.1

Sinonime: Catherine A. P. Sel. V. T. Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Constanta, prin autopolenizarea soiului Catherine, omologat in anul 2001 Fructul: marime mijlocie (80-110g) - forma sferica cu varful adancit - epiderma de grosime mijlocie, cu pubescenta densa si fina; culoare de fond galben- verzuie, cea acoperitoare portocalie, cu nuante rosietice in zonele inflorite ale fructului, cu aspect atragator - pulpa galbena-portocalie, ferma, cauciucata, fara fibre, fara infiltratii de rosu sub epiderma si in jurul samburelui, cu gust placut si cu aroma care se intensifica la procesare; nu se dezintegreaza la fierbere si are continut ridicat de zahar - sambure mic, aderent la pupla - epoca de coacere decada intai a lunii august Pomul: pomul este de vigoare mare, cu port erect si fructificare pe ramuri mixte. Este tolernat la basicarea frunzelor si fainare. Soi autofertil, care nu necesita polenizatori, floarea fiind de tip rozacee, pe tipul 5, cu petale mari rotunjite la varf si de culoare roz intermediar. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce, intra pe rod din anul 3 de la plantare, produce mult si constant, productia medie fiind de 30-33 t/ha, pentru 833 pomi/ha. Utilizare: soi de pavie special pentru procesare sun forma de dulceata si compot, dar apreciat si ca soi de masa avand consistenta ferma si o aroma placuta; rezista la pastrare si trasport mai bine decat piersicile propriu-zise

Catherine sel.1
Congres

Congres

Sinonime: Baneasa 5-3 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, obtinut prin hibridarea soiurilor Flacara x Splendid, omologat si brevetat in anul 1994 Fructul: marime mare (120-238 g) - sferica, usor turtit pe flancuri, cu brazda ventrala putin pronuntata, cu punct stilar mic - epiderma alba-crem, acoperita cu rosu carmin pe 60-70% din suprafata fructului - pulpa alba, cu slabe infiltratii rosii la sambure, de consistenta buna, semifondanta, foarte suculenta, neaderenta la sambure - sambure mic, ovoid, cu varf ascutit, adanc incrustat, cafeniu-roscat - epoca de coacere decada a doua a lunii august Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, larga, cu ramuri de schelet lungi, grosime mijlocie. Rezistenta genetica la atacul principalelor boli; rezistenta la seceta si ger. Are flori de tip campanulat, cu petale de marime mijlocie, rare, de culoare roz inchis Productie si utilizare: caractere agronomice: soi productiv (30 t/ha). Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru industrializare

Congres
Cora

Cora

Sinonime: H.N.A Origine: obtinut la Satiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta in colaborare cu Universitatea Rutgers, New Jersey, omologat in anul 1991 Fructul: marime mijlocie (75-85 g) - forma globuloasa, usor asimetrica - epiderma glabra, colorata in rosu-grena pe circa 60-70% din suprafata - pulpa galbena, suculenta, dulce si aromata - sambure ovoidal, brun deschis, aderent la pulpa - epoca de coacere decada a doua si a treia a lunii iunie Pomul: pomul este de vigoare mare si rodeste predominant pe ramuri mixte, sensibil la bolile si daunatorii specific piersicului. Soi autofertil, cu flori campanulate, mici, roz-violacee Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce, intra in rod din anul 3 de la plantare, produce mult si constant, pentru un soi extratimpuriu (20-25 kg/pom); necesita rarirea fructelor Utilizare: destinat consumului in stare proaspata -

Cora
Costin

Costin

Sinonime: V.T. HN.-53 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, omologat in anul 2002 Fructul: marime mijlocie (80-95 g), putand atinge 110-120 g cand se executa rarirea fructelor - forma ovala, cu un mucron in zona pistulara - epiderma glabra , colorata in galben cu rosu intens - pulpa galbena, fara infiltratii, fara fibre, suculenta, dulce acrisoara - sambure mijlociu, eliptic,brun deschis, fara tendinte de crapare, semiaderente la pulpa - epoca de coacere decada a treia a lunii iunie Pomul: pomul este semiviguros, cu crestere erecta. Necesita tratamente pentru protejarea fata de atacul agentilor patogeni. Soi autofertil, cu flori rozacee, pe tipul 5, cu petale rotunjite, mijlocii si colorate in roz. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce si productiv Utilizare: destinat consumului in stare proaspata

Costin
Delta

Delta

Sinonime: PSCR 17 P26 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta in colaborare cu Universitatea Rutgers, New Jersey, omologat in anul 1991 Fructul: marime mijlocie-mare (65-95 g) - forma sferica alungita - epiderma lucioasa, galbena, acoperita cu rosu inchis pe 60% din suprafata, aderenta la pulpa - pulpa galbena, cu gust dulce acrisor echilibrat, fara infiltratii, foarte suculenta - sambure mic, aderent la pulpa - epoca de coacere decada a treia a lunii iunie - decada intai a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, coroana globuloasa, cu fructificare predominanta pe ramuri mixte. Sensibil la bolile si daunatorii specifici piersicului; comportare buna a ger. soi autofertil Productie si utilizare: caractere agronomice soi cu productie alternanta Utilizare: destinat consumului in stare proaspata

Delta
Dida

Dida

Sinonime: BIII 89-00-53 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, din hibridarea soiurilor Flacara X HB9-35, omologat in anul 2003 Fructul: marime mare (180-200g) - forma rotunda-ovala, simetrica - epiderma galbena, acoperita cu rosu grena pe 55-65% din suprafata fructului - pulpa galbena, textura fina, suculenta, neaderenta la sambure, gust foarte bun, aromat - sambure mic - epoca de coacere a doua si a treia decada a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mare, cu port semierect; rodire pe ramuri mixte si lemn de 2 ani. Rezistenta genetica la principalele boli (besicarea frunzelor si fainare), rezistenta la seceta si ger. Are flori de tip rozaceu, epoca de inflorire medie Productie si utilizare: caractere agronomice: soi productiv Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru industrializare

Dida
Filip

Filip

Sinonime: C2R6T178 Sel. V.T. Origine: obtinut la Staiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, din combinatia C2R6T178 x NJF2, omolgat in anul 2002 Fructul: marime mica (55-70 g) - forma larg aplatizata, relativ regulata, de tip sandwich - epiderma fin pubescenta, culoarea de fond este galbena-verzuie, iar cea acoperitore este rosu inchis, repartizata in placi, foarte atractiv. - pulpa alba (crem deschis-verzui), fara infiltratii rosii sub pielita ori in jurul samburelui; textura este fina, pulpa este dulce, aromata si suculenta, cu 12-14% substanta uscata, cu gust de miere si smochine - sambure mic si aplatizat - epoca de coacere decada a doua si a treia a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie-mare, cu rodire pe ramuri mixte. Necesita tratamente pentru protejarea fata de atacul agentilor patogeni; rezistent la ger. Soi autofertil, cu flori rozacee, pe tipul 5, cu petale colorate in roz, infrlorirea abundenta. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce, rodeste din anul 2 de la plantare si productiv (30-35 kg/pom); productii constante an de an si de calitate. Utlizare: destinat consumuluiin stare proaspata si procesarii sub forma de compot, (ca fruct intreg), gem si necatr avand randament foarte bun la prelucrare si procent ridicat de substanta uscata -

Filip
Florin

Florin

Sinonime: A130P Sel. V.T. Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, din Stark Saturn sel. V.T., omolgat in 2002 Fructul: marime mica (58-68 g) - forma ovala - epiderma pubescenta, culoarea de fond este galbena-deschis, iar cea acoperitoare este rosu carmin, repartizata in striuri pe partea insorita - pulpa galbena sau galben oranj, de fermitate mijlocie, fara fibre si fara infiltratii de rosu, cu gust dulce acrisor, putin aromat - sambure mic, eliptic, neaderent - epoca de coacere timpurie, decada intai a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mare. Necesita tratamente pentru protejare fata de atacul agentilor patogeni, in special datorita sensibilitatii la Taphrina deformans si Sphaeroteca panosa. Rezistenta la ger. Flori campanulate, cu petale colorate roz-violaceu. Productie si utilizare: caractere agronomice: productie buna, 22kg/pom in anul 7 de la plantare Utilizare: destinat procesariisub forma de compot, gem, dulceata si nectar.

Florin
Herastrau

Herastrau

Sinonime: B 940328 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa fiind o selectie clonala din soiul Turtita de China, omologat in anul 2006 Fructul: marime mare (125-175 g) - forma plata (turtita) - epiderma galbena, acoperita cu rosu mediu pe 30-50% din suprafata fructului, stralucitor, putin sensibil la crapare - pulpa galbena, textura medie, gust bun, usor acidulat - sambure neaderent - epoca de coacere a doua decada a lunii august Pomul: pomul este de vigoare mijlocie-mare, cu port semierect, rodeste pe ramuri mixte; rezistenta genetica la atacul principalelor boli (basicarea frunzelor, fainare); rezistenta la ger si seceta; rezistenta la manipulare si transport. Flori de tip campanulat, cu petale de culoare roz inchis Productie si utilizare: caractere agronomice: soi productiv (35-40 kg/pom in anul 8 de la plantare) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru industrializare (fructe in sirop)

Herastrau
Puiu

Puiu

Sinonime: V.T. 83 A sel. R18P4 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, prin autofecundarea unui hibrid F1, omolgat in anul 2000 Fructul: marime mijlocie (90-110 g) - forma rotunda cu varful plat - epiderma galbena-verzuie, puternic pigmentata, foarte slab pubescenta - pulpa alba, cu fermitate mijlocie, fara fibre, aromata si dulce - sambure mic, globulos, slab aderent la pulpa - epoca de coacere decada intai a lunii august Pomul: pomul este de vigoare mica, cu crestere erecta; ramurile de rod prezinta internodii scurte. Necesita tratamente de protectie la avertizare. Soi autofertil, cu flori rozacee, pe tipul 5, cu petale mijlocii, rotunjite, colorate roz intens; inflorirea este abundenta si spectaculoasa. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce, rodeste din anul 2 de la plantare; rodeste constant an de an; necesita rarirea fructelor Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru procesare sub forma de gem si nectar; pentru gradini mici si spatii verzi, avand si caracter ornamental

Puiu
Romamer 2

Romamer 2

Sinonime: NJR 6/15 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, din colaborarea cu Universitatea Rutgers, New Jersey- SUA omologat in anul 1984 Fructul: marime mijlocie (85-120 g) - forma oblonga, usor turtita lateral, foarte atragatoare - epiderma glabra, galbena, acoperita cu rosu intens pe aproape toata suprafata fructului - pulpa galbena, fara infiltratii, suculenta, cu gust placut, echilibrat si de buna calitate - samburele reprezinta 10-12% din fruct, de culoare, brun-deschis si aderent la pulpa - epoca de coacere decada a treia a lunii iunie - decada intai a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana conica, rasturnata; ramurile de rod predominante sunt cele mijlocii. Prezinta rezistenta buna la ger si moderata la fainare. Soi autofertil, cu flori de tip rozaceu, cu petale mari, colorate in roz. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce (rodeste economic din anul 3 de la plantare); rodeste constant an de an (30-35 kg/pom); necesita rarirea fructelor Utilizare: destinat consumului in stare proaspata

Romamer 2
Superba de toamna

Superba de toamna

Sinonime: Baneasa 17-13 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, din hibridarea soiurilor Elberta x Mayflower, omologat in anul 1982 Fructul: marime mare (150-170g) - forma sferica regulata - epiderma alb-crem, acoperita cu rosu zmeuriu pe 60-70% din suprafata fructului - pulpa alba-crem, fermitate buna, consistenta fina, gust foarte bun - sambure neaderent, mic - epoca de coacere a doua decada a lunii septembrie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, coroana invers piramidala. Rezistenta genetica la atacul principalelor boli (basicarea frunzelor, fainarea); rezistenta la seceta si ger. Flori de tip campanulat, mici, de culoare roz inchis; epoca de inflorire mijlocie, soi autofertil. Productie si utilizare: caractere agronomice: soi foarte productiv; capacitate buna de adaptare in toate zonele tarii. Utilzare: soi tardiv care prelungeste sezonul de consum, apreciat de consumatori ca fruct de desert; se poate pastra in conditii frigorifice 2-4 saptamani

Superba de toamna
Triumf

Triumf

Sinonime: Baneasa 1-14 Origine: obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, din hibridarea soiurilor Elberta x May Flower, omologat in anul 1994 Fructul: marime mare (245-256 g) - forma sferica, usor ovoida, turtit pe flancuri, cu brazda ventrala larga, potrivit de adanca si punct stilar mic. - epiderma de grosime medie, fin pubescenta, de culoare galben aurie, acoperita cu rosu sangeriu pe 60% din suprafata fructului - pulpa galbena-portocalie, stralucitoare fina, potrivit de suculenta, neaderenta la sambure, gust foarte bun, aromat - sambure de marime mijlocie, si culoare maron-roscat - epoca de coacere decada a doua a lunii iulie Pomul: pomul este de vigoare mijlocie, coroana globuloasa, deasa; ramurile de schelet sunt de lungime si grosime mijlocie. Rezistenta genetica la atacul principalelor boli (basicarea frunzelor, fainare); rezistenta la ger, la ingheturile tarzii de primavara, la fluctuatiile de temperatura de la zi la noapte si la seceta. Are flori mici, de tip campanulat, cu petale eliptice, colorate in roz intens Productie si utilizare: caractere agronmice: soi productiv (35t/ha) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru industrializare sub forma de compot, gem. nectar si chiar deshidratare

Triumf
Valerica

Valerica

Sinonime: V.T. 83-B-01 Origine: soi de brugnona (nectarina speciala pentru prelucrare, sub forma de compot si dulceata), obtinut la Statiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta din polenizarea libera a hibridului 251168R13P8, omologat in anul 2003 Fructul: marime mijlocie-mare (100-135 g) - forma eliptica, cu cavitatea pistilara adancita; cavitatea pedunculara profunda si ingusta; sutura este marcanta - epiderma glabra, de culoare galben-oranj, pigmentata in rosu pe aproape toata suprafata fructului - pulpa galbena-portocalie, foarte consistenta, cartilaginoasa, nu se dezintegreaza la fierbere; la procesare se intensifica aroma fructului. care are gust placut si echilibrat - sambure alungit, brun deschis, puternic aderent - epoca de coacere decada a doua a lunii august Pomul: pomul este semidwarf (inaltime 1,5-1,8 m), cu crestere erecta. soi autofertil, cu flori rozacee, pe tipul 5, cu petale foarte mari, rotunjite la varf si de culoare roz; inflorirea este spectaculoasa Productie si utilizare: caractere agronomice: soi precoce si productiv ( 18-20 kg/pom) Utilizare: destinat consumului in stare proaspata si pentru procesare sub forma de dulceata si compot; soiul este destinat gradinilor de langa casa si plantatiilor aferente fabricilor de conserve

Valerica